Västerbottenpaj med hasselnötter och kantareller

Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
6 port
Deg
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl rostade hasselnötskärnor
- 200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
- 1 stort kylskåpskallt ägg
- 2-3 msk iskallt vatten
Fyllning
- 4 ägg
- 4 dl grädde
- 1/4 krm salt
- 1/2 -1 krm nymalen svartpeppar
- 200 g riven gratängost
- 150 g riven västerbottenost
- 3 msk grovhackade rostade hasselnötskärnor
- Till garnering:
- 4-5 dl små rensade kantareller
- 1-2 msk smör, gärna klarifierat smör
- 2 msk hackad dill
- flingsalt, nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Mixa ihop mjöl och hasselnötskärnor i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 15 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Nagga botten och kanterna med en gaffel. Låt pajen vila i frysen ca 15 minuter.
- Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter.
- Sänk ugnstemperaturen till 200º.
- Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
- Häll fyllningen i pajskalet, strö över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg. Låt vila ca 30 minuter.
- Garneringen. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs kantarellerna knapriga 5-10 minuter. Hacka dillen.
- Toppa pajen med kantareller och dill. Smula över lite flingsalt. Peppra.

Du kanske även gillar
Populära recept