Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Västafrikansk okra-gryta med tigerräkor

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Den mycket berömda västafrikanska ”Soupou Kandjé” är en maträtt med diverse egenskaper då den innehåller okra, palmolja, habañero, jordnötsmör som är bra för matsmältning, blodcirkulation, hjärtat men även ämnesomsättningen. Denna maträtt tillagas främst i följande länder Mauretanien, Senegal, Guinea-Conakry, Mali, Gambia,
Côte d´Ivoire.
”Soupou kandjé” betyder ”okra-gryta” och kan tillagas med skaldjur, nötkött, fläskkött, fågel och vegetariskt.
De svarta vinbären lägger en syra till den mycket smakrika grytan,

Ingredienser

4 portion

Till grytan

  • 500 g tigerräkor (ej kokta)
  • 200 g okra
  • 2 dl palmolja
  • 3 msk jordnötssmör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 st grönsaksbuljong
  • 1 st vitlök (solo)
  • 2 st farsk habañero
  • 2 röda vinbär

Så här gör du

  1. Rensa okran i kallt vatten, skär bort huvudet på stjälkarna sedan dela upp okran i 2 delar. Skala räkorna. Hetta 2 dl rapsolja i en gryta. Lägg i vitlök och okra. Sänk värmen. Blanda tomatpuré med vatten och häll i grytan. Låt puttra i någon minut. Lägg i jordnötssmör och buljongtärningar, rör om tills du får en jämn och fin blandning. Låt puttra långsamt. Koka ris (långkornigt jasmin/basmati är att rekommendera). efter ca 15 minuter så ser grytan mycket jämn och fin ut. Nu är det dags att lägga i tigerräkorna, habañero (se till att de är hela och inte går sönder under koktiden) och palmoljan. Låt koka under ca 15 minuter. Tillagningstiden varierar beroende på om det är fågel, kött eller vegetariskt. Servera med ris och garnera med vinbären som ger ett gott syrligt inslag. Bon appetit