Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Varmrökt laxpaj med spenat

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Lax, spenat och fänkål är alltid gott tillsammans, så även i en paj.

Ingredienser

6 bitar

Botten:

  • 3 dl siktat dinkel– eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 150 g varmrökt laxfilé
  • ½ purjolök
  • 200 g färsk babyspenat
  • smör
  • 2 tsk nystötta fänkålsfrön
  • 1 dl hackad dill
  • 2 dl grovriven, lagrad ost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Så här gör du

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Fyllning: Dela laxen i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken.
  5. Fräs purjolök och spenat hastigt i smör. Blanda i fänkålsfrö mot slutet.
  6. Fördela spenatfräs och lax i det förgräddade pajskalet. Strö över dill och ost. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.