Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Varmrökt lax med romsås och basilikapotatis

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 112 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer
  • 1 förpackning varmrökt lax på drygt 1 kg
  • Drygt 1 kg potatis

Basilikasås

  • 1 kruka basilika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl vit balsamvinäger
  • 3-4 dl olivolja
  • salt och peppar

Romsås

  • 1 burk crème fraiche, lätt eller vanlig
  • 1 burk röd stenbitsrom, 100 g

Så här gör du

  1. Koka potatisen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Lägg alla ingredienser till basilikasåsen i en mixer. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över den varma potatisen.
  3. Värm laxen i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter om den ska ätas varm. Rulla eventuellt av skinnet från buken och upp till ryggbenet.
  4. Blanda ihop rommen med crème fraiche. Servera laxen med basilikapotatis och romsås.