Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chiligryta på högrev – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 98 st har redan röstat

Tänk att varit ute en kall dag och kommer in för att värma sig, det bästa sättet måste ju då vara att äta en het gryta eller soppa. Skulle ni önska den ännu lite hetare är det lätt fixat med mer chili.

Jag tycker det blir bäst om grytan få småputtra tills köttet har fallit sönder vilket tar ca 3 timmar.

Ja, detta blir ganska mkt mat. Men bjud hem någon vettja eller så har du perfekta matlådor.

Ingredienser

8 portion
  • 2,5 kg högrev
  • 4 st gul lök, grovt hackad
  • 10 st vitlöksklyftor, finhackad
  • 1,5 dl tomatpuré
  • 2 krossade tomater à 400 g
  • 5 dl öl t.ex. porter
  • 2 msk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk torkad oregano
  • 3 st torkad anchochili
  • 1 st röd chili, finhackad
  • 3 msk chipotlepasta
  • 3 pkt bacon
  • 2 st lime, saften
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • Bröd eller tortilla
  • ris
  • crème fraiche
  • riven ost
  • Guacamole

Så här gör du

  1. Koka upp några dl vatten och lägg i anchochili, ställ åt sidan. Skär upp köttet i mindre kuber och lägg det i en bunke, salta och peppra. Bryn det i omgångar i smör och olja, lägg åt sidan.
  2. Ta en stor kastull och fräs lök, vitlök och chili i ca 4 msk olja i någon min. tillsätt sedan dom torra kryddorna och chipotle och låt det gå någon min till, då tillsätter du tomatpuré och det brynta köttet. rör runt och häll sedan på öl och tomatkross.
  3. Mixa anchochilin och lite av vattnet med en stavmixer, häll sedan ner i grytan. Låt koka upp och sedan låt det småputtra under lock i 2-3 timmar (Köttet ska nästan ha kokat sönder). Rör runt då och då så det inte bränner i botten.
  4. Skär bacon i mindre bitar och knaperstek det, lägg på hushållspapper och låt torka. Låt bacon koka med dom sista 15 min.
  5. När köttet är mört och fallit isär, smaka av med nymalen svartpeppar och eventuellt salt till sist pressa ner saften av 2 st lime. Servera med dina favorittillbehör.
7 kommentarer om "Chiligryta på högrev – recept"
  • Anna-Clara Welander
    Anna-Clara Welander

    2,5 g högrev? ska det vara kilo, tror jag? Tacksam för svar, tänkte göra den här i morgon!

  • Johan Olsson
    Johan Olsson

    Hoppsan, gram var inte det jag hade tänkt. Du har rätt, 2,5kg ska det vara. Lycka till och hoppas det ska smaka.

  • Johan Olsson
    Johan Olsson

    Det ska räcka till 10 personer eventuellt några fler, lite beroende på vad man servera till.

  • Tinas Skåpmat
    Tinas Skåpmat

    Nu har jag testat denna chiligryta!.. Supergod, nu blev det rödvin istf porter då jag hade det hemma,i och hittade en jägarbacon med mer rökighet i och det blev riktigt bra.
    Nästa gång måste jag testa med porter.