Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vårens silltallrik med sparris

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Dill- och gräslökssill

  • 4 sillfiléer, 5-minuterssill
  • 2 dl majonnäs
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl gräslök
  • 2 msk hackad dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm malen vitpeppar

Till garnering

  • gräslök

Senap- och crèmefraichegravad strömming

  • klargravad strömming (sök recept på sajten)
  • 1 msk grov skånsk senap
  • 2 msk senap
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 1/2 dl neutral olja
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad dill

Tillbehör

  • 1 knippe sparris
  • 4 ägg (kokta i 7 minuter)
  • 4 rädisor
  • 4 msk hackad gräslök
  • 4 msk hackad rödlök
  • smörgråskrasse
  • ärtskott
  • 500 g nykokt färskpotatis

Saffranssill, sök recept på sajten

Så här gör du

  1. Dill- och gräslökssill: Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar och lägg i en skål.
  2. Blanda majonnäs och gräddfil. Mixa 2 matskedar av gräs- löken, 1 matsked av dillen och vitlöken, tillsätt majonnäsen och gräddfilen. Mixa ihop såsen.
  3. Vänd i resten av gräslöken och dillen. Tillsätt honung, salt och peppar.
  4. Vänd ner sillbitarna i såsen. Garnera med gräslök.
  5. Senap- och crème fraichegravad strömming: Vispa ihop senap, strösocker och rödvinsvinäger i en skål. Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden, tillsätt crème fraiche, salt och dill.
  6. Vänd ner den klargravade strömmingen i senapssåsen.
  7. Servering: Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i sparrisen och koka ett par minuter. Häll av vattnet. Lägg upp sparrisen på tallrikar. Dela äggen och lägg i mitten på tallriken.
  8. Lägg upp saffranssill, dill- och gräslökssill och senap- och crème fraichegravad strömming. Garnera med rädisor, hackad gräslök, hackad rödlök, smörgåskrasse och ärtskott. Servera potatisen antingen direkt på tallriken eller i en skål vid sidan om.