Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vaniljyoghurtmoussetårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 1 dl pistaschnötter
  • 1 dl sötströ
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 40 g smör
  • smör mandelmjöl till formen

Yoghurtmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl sötströ
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 äggvitor
  • 2 dl yoghurt

Hallongelé

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl hallonpuré, mixade och passerade hallon
  • 1 msk sötströ

Hallongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk sötströ eller lättströ
  • 2 dl hallon

Till garnering

  • vispgrädde
  • hallongrädde
  • hallon
  • jordgubbar
  • mynta

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, 20-22 centimeter i diameter, med smör. Bröa springformen med mandelmjöl.
  2. Mixa pistaschnötterna fint eller finhacka dem.
  3. Vispa ihop sötströ, ägg och äggula. Vispa i mandelmjölet. Smält smöret och vispa ner det i en fin stråle.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, kakan ska ha stannat i mitten. Låt kakan svalna.
  5. Yoghurtmousse: Lägg gelatinet i en skål med kallat vatten i 5-10 minuter. Vispa grädden lätt.
  6. Vispa upp äggulorna, sötströ och vaniljsocker tills det är fluffigt.
  7. Vispa upp äggvitorna.
  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vänd hastigt ner det i äggulesmeten och vänd sedan i grädden och yoghurten. Vänd sist i äggvitan. Häll upp moussen i tårtformen.
  9. Låt tårtan stå i frysen ett par timmar eller i kylen tills den stelnat.
  10. Hallongelé: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Koka upp hallonpurén och sötströ i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull och rör ner det i hallonpurén. Låt svalna lite, glasera sedan tårtan.
  11. Hallongrädde: Vispa grädden med sötströ eller lättströ. Mosa hallonen och vänd ner i grädden.
  12. Garnering: Spritsa på vispgrädde och hallongrädde. Lägg på hallon, jordgubbar och mynta.