Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vaniljkola med havsalt à la pärlan

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 88 st har redan röstat

Ingredienser

1 sats
  • 3 dl socker
  • 1 dl glykos
  • 80 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk havssalt
  • 1 vaniljstång
  • extra havsalt att strö på toppen

Så här gör du

  1. Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 175 grader. Rör försiktigt då och då. Vid 175 grader har sockerblandningen karamelliserats och blivit bärnstensfärgad.
  2. Hetta samtidigt upp grädde, smör, havssalt och vaniljstång i en annan kastrull.
  3. Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från plattan. Rör försiktigt ned blandningen av smör och grädde. Det kommer då att bubbla och fräsa.
  4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka upp till cirka 124 grader.
  5. Gör ett kulprov.
  6. Häll upp smeten i en form och strö havsalt på toppen. Låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
1 kommentar om "Vaniljkola med havsalt à la pärlan"
  • loopis
    loopis

    Tycker kolan smakar bränt, stämmer gradantalet för socker/glykos, måste den upp i 175 grader?