Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Valnötsbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat
Valnötsbröd
THOMAS CARLéN

Ingredienser

2 bröd
  • 5 dl vatten
  • 12 g jäst
  • 1 1/2 dl vetesurdeg (finns i burk på mejerihyllan)
  • 4 dl grahamsmjöl
  • ca 10 dl vetemjöl med hög proteinhalt
  • 1 msk brödsirap
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk salt
  • 150 g valnötskärnor

Så här gör du

  1. grader-200 grader
  2. Häll vatten, jäst, surdeg, grahams-mjöl, vetemjöl, sirap och olja i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokar, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till. Låt degen jäsa under bakduk, cirka 2 timmar eller under natten i kylen.
  3. Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två runda bröd. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk, cirka 1 timme.
  4. Snitta bröden med en vass kniv. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen vid 250 grader. Sänk temperaturen direkt till 200 grader. Grädda bröden, cirka 40 minuter. Häll 1 dl vatten på en het plåt under brödet i slutet av gräddningen, för ångeffekt - som ger knaprig yta på brödet. Låt bröden svalna på galler.
Du kanske även gillar