Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vallmoknäcke – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Servera gärna vallmoknäcket tillsammans med en bit god ost och hemlagad körsbärssylt

Ingredienser

24 stycken
  • 2 dl solroskärnor
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 4 msk linfrö, hela
  • 1 dl vallmofrö, blått
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2-1 tsk flingsalt

Körsbärssylt ca 3 dl

  • 1 gelatinblad
  • 4 dl körsbär, urkärnade
  • 2 msk vatten
  • 4 msk sötströ eller lättströ

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla fröna och fiberhusk i en skål.
  3. Koka upp vatten och olja. Häll vätskan över fröna och rör om.
  4. Lägg massan mellan två bakplåtspapper och kavla ut tunt. Flytta över till en bakplåt, dra bort det översta papperet och jämna till kanterna med en kniv. Skåra upp och markera rektangulära bröd med en sporre eller med kniven. Strö över flingsalt
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. Brödet ska kännas torrt på ytan, det torkar något mer när det svalnar också.
  6. Körsbärssylt: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
  7. Koka körsbären i vattnet i några minuter, tills det börjar mjukna. Rör i sötströ eller lättströ och rör om. Dra av kastrullen från plattan.
  8. Lyft upp gelatinbladet och smält det direkt i den heta sylten. Rör om tills gelatinet smält helt och låt sylten svalna.