Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vallmokaka med citronfrosting

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 stora ägg
  • 1 citron, finrivet skal av en vältvättad citron
  • 3 msk vatten
  • 3 msk vallmofrön, blå
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Glasyr

  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 1/2 msk citronsaft

Till garnering

  • 1 msk florsocker
  • vallmofrön
  • minichoklad- eller mandelägg eller stora ägg, hackade

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 1/2 liter.
  2. Rör ihop smör och strösocker vitt och poröst, använd elvisp. Tillsätt och vispa i ett ägg i taget.
  3. Blanda i citronskal och citronsaft. Blanda ihop vallmofrön, vetemjöl och bakpulver. Häll mjölblandningen i äggsmeten och vispa ihop.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills kakan är klar, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  5. Rör ihop florsocker och citronsaften till glasyren. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om glasyren blir för tjock.
  6. Lägg kakan på ett serveringsfat. Sikta över florsocker. Ringla över glasyren. Garnera med vallmofrön och godisägg.