Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Underbara Claras lussekatter med rågsikt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

Ingredienser

45 bullar
  • 1 gram saffran (2 pkt)
  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl rågsikt
  • 14 1/2 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • russin

Så här gör du

  1. Mortla saffran med en tesked strösocker. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.
  2. Tillsätt mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna tills den är fingerljummen (37 grader)
  3. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig. Blanda i socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.
  4. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös.
  5. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter. Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.
  7. Pensla med ägg och grädda på 200 grader i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.