Ukrainska Pompuski

Foto: Eva Hildén Smith
Ingredienser
15 bullar
- ¼ pkt jäst, ca 12,5 g
- 3 dl ljummen mjölk, 37 grader
- 2 msk socker
- ½ msk salt
- 6-7 dl vetemjöl + 3 msk till utbakningen
- ½ msk bakpulver
- 50 g smör, tärnat och rumstempererat
- 1 äggula + tsk vatten
Sås:
- 2-3 pressade eller finrivna vitlöksklyftor
- 1 krm salt
- 2 msk olja
- ½ dl ljummet vatten
Så här gör du
- Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Blanda i 3 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten i cirka 10 minuter. Täck över med en bakduk och låt jäsa 1 timme.
- Blanda 3 dl av mjölet med bakpulvret. Arbeta ner mjölblandningen och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs (degen får inte bli för hård). Låt jäsa cirka 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14-16 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla bullarna med äggulan blandat med vatten. Låt jäsa utan bakduk cirka 15 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen 12-15 minuter.
- Blanda ingredienserna till vitlökssåsen. Ta ut bullarna och ringla över vitlöksåsen.

Du kanske även gillar
Populära recept