Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ukrainska Pompuski

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

15 bullar
  • ¼ pkt jäst, ca 12,5 g
  • 3 dl ljummen mjölk, 37 grader
  • 2 msk socker
  • ½ msk salt
  • 6-7 dl vetemjöl + 3 msk till utbakningen
  • ½ msk bakpulver
  • 50 g smör, tärnat och rumstempererat
  • 1 äggula + tsk vatten

Sås:

  • 2-3 pressade eller finrivna vitlöksklyftor
  • 1 krm salt
  • 2 msk olja
  • ½ dl ljummet vatten

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Blanda i 3 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten i cirka 10 minuter. Täck över med en bakduk och låt jäsa 1 timme.
  2. Blanda 3 dl av mjölet med bakpulvret. Arbeta ner mjölblandningen och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs (degen får inte bli för hård). Låt jäsa cirka 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14-16 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Pensla bullarna med äggulan blandat med vatten. Låt jäsa utan bakduk cirka 15 minuter.
  5. Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen 12-15 minuter.
  6. Blanda ingredienserna till vitlökssåsen. Ta ut bullarna och ringla över vitlöksåsen.