Lax i ugn med rotfrukter och getostkräm

JENNY GRIMSGÅRD
Lax i ugn lagar och bakar sig praktiskt taget på egen hand. Det här är ett gott, enkelt och klassiskt recept med peppar, salt och lite olivolja. Servera den med rotfrukter i glada färger och toppa rätten med en god getostkräm på bland annat créme fraiche. Som sagt, det är lättlagat då den här rätten nästan sköter sig alldeles själv i ugnen.
Här hittar du fler goda fiskrecept
Ingredienser
4 portioner
- 500 g laxfilé
- 1 kg rotfrukter, till exempel potatis, rödbetor, palsternacka, rödlök, blomkål
- salt
- nymalen svartpeppar
- 1-2 msk olivolja
Getostkräm
- 2 dl crème fraiche
- 200 g getost
- 1 tsk honung
- salt
- nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över salt och peppar. Ringla över olivolja och rosta i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter.
- Pensla laxen med lite olja och krydda med salt och peppar. Lägg den sedan på rotfrukterna och sätt in i ugnen igen cirka 15 minuter. Gör under tiden getostkrämen genom att mixa eller röra ihop alla ingredienser till en slät röra.
- Ta ut formen och servera laxen och rotfrukterna tillsammans med getostkrämen.

Du kanske även gillar
Populära recept