Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakade lammlägg med kokta betor

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

  • 4 lammlägg
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 tomater
  • 1 dl apelsinjuice
  • 2 kalvfond
  • 3 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 800 g skalad mandelpotatis
  • 1 knippe gulbetor
  • 1 knippe rödbetor
  • 1 purjolök
  • salt
  • svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Salta och peppra lammläggen och stek i matolja i en stekpanna. Lägg dem sedan i en ugnsform.
  3. Dela tomater, schalottenlökar och vitlök i stora bitar.
  4. Lägg ner löken, tomaterna, timjan och rosmarin i ugnsformen med lammläggen. Slå kalvfond och apelsinjuice i ugnsformen. Baka i ugnen i minst 4 timmar.
  5. När lammläggen är klara, lyft upp dem från vätskan och sila vätskan genom en finmaskig sil.
  6. Smaka av såsen med salt och svartpeppar, och slå den över lammläggen i en ugnsform.
  7. Sätt ugnen på 140 grader.
  8. Dela purjolöken på mitten och skölj noga. Stek i en stekpanna med smör och salt. Sätt på folie över pannan och baka i ugnen i cirka 30 minuter.
  9. Värm lammläggen i ugnen.
  10. Koka betorna i vatten. Skala och vänd med olivolja och salt.
  11. Koka mandelpotatisen i saltat vatten.
  12. Ta ut purjolöken och lammet från ugnen och servera med de kokta betorna och mandelpota­tisen.
  13. För att veta om lammet är klart - använd en potatissticka. Den ska lossna lätt och köttet ska kännas poröst och luftigt.