Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad torsk med spenat och pinjenötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 34 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 800 g torskrygg eller torskfilé
  • 1/2 liter vatten
  • 1/2 dl salt
  • 250 g djupfryst bladspenat, upptinad och avrunnen
  • 2 morötter
  • 2 schalottenlökar
  • 12 svarta oliver
  • 1 ⁄2 citron, pressad saft
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 citron rivet skal
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • citron till servering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 1/2 dl salt med 1⁄2 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
  2. Ställ in fisken i ugnen i 4-5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
  3. Riv morötterna och löken grovt och dela oliverna i halvor
  4. Fräs spenat, morötter och lök i en stekpanna med olivolja, i 2-3 minuter. Tillsätt därefter oliverna och ställ åt sidan.
  5. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Hacka nötterna grovt.
  6. Häll ströbrödet i en skål, rör i citronskal, persilja, timjan, nötter och olivolja. Salta och peppra.
  7. Smörj en ugnsform med rikligt med olivolja. Lägg i spenatblandningen, salta, peppra och droppa citronsaft på fiskens båda sidor och lägg den sedan i formen. Fördela ströbrödsblandningen på fisken och droppa över olivolja. Ställ formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.
  8. Servera fisken i ugnsformen med några fina citronskivor som dekoration.
4 kommentarer om "Ugnsbakad torsk med spenat och pinjenötter"