Ugnsbakad torsk med spenat och pinjenötter

Ingredienser
4 personer
- 800 g torskrygg eller torskfilé
- 1/2 liter vatten
- 1/2 dl salt
- 250 g djupfryst bladspenat, upptinad och avrunnen
- 2 morötter
- 2 schalottenlökar
- 12 svarta oliver
- 1 ⁄2 citron, pressad saft
- olivolja
- salt och svartpeppar
- 1 dl ströbröd
- 1 citron rivet skal
- 1 dl finhackad persilja
- 2 tsk torkad timjan
- 2 msk rostade pinjenötter
- 1 dl olivolja
- salt och svartpeppar
- citron till servering
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Blanda 1/2 dl salt med 1⁄2 liter vatten, rör om tills saltet löser sig. Lägg torskryggen i saltlagen i 15 minuter. Skölj sedan snabbt av den i kallt vatten och torka av med hushållspapper.
- Ställ in fisken i ugnen i 4-5 minuter, ta ut och häll av det avrunna vattnet.
- Riv morötterna och löken grovt och dela oliverna i halvor
- Fräs spenat, morötter och lök i en stekpanna med olivolja, i 2-3 minuter. Tillsätt därefter oliverna och ställ åt sidan.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Hacka nötterna grovt.
- Häll ströbrödet i en skål, rör i citronskal, persilja, timjan, nötter och olivolja. Salta och peppra.
- Smörj en ugnsform med rikligt med olivolja. Lägg i spenatblandningen, salta, peppra och droppa citronsaft på fiskens båda sidor och lägg den sedan i formen. Fördela ströbrödsblandningen på fisken och droppa över olivolja. Ställ formen mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.
- Servera fisken i ugnsformen med några fina citronskivor som dekoration.
4 kommentarer om "Ugnsbakad torsk med spenat och pinjenötter"

Du kanske även gillar
Populära recept
1257osten
kanoooooooooooon!
Mitt Kök
Härligt att höra!
Mitt Kök
Mumsigt va? 🙂
Bebben
Fantastiskt god!!