Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad sej med tomat-, kapris- och olivsås och pressad citronpotatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 800 g sej, helst färsk eller upptinad fryst
  • 3 msk olivolja
  • salt och citron- eller svartpeppar
  • 500 g cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 3 ⁄4 dl olivolja av god kvalitet
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 hel torkade chili (peperoncino)
  • 16 kärnfria svarta oliver (delade om de är stora)
  • 1-2 msk kapris
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt
  • 600 g potatis, mjölig
  • 1 msk olivolja
  • 1 ⁄2 -1 citron, rivet skal
  • 2 msk finhackad persilja salt och svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Skölj av fisken i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Lägg den i en osmord ugnsform och ställ in den i ugnen i 4-5 minuter. Häll försiktigt av vattnet som sammas i formen. Tillsätt olivolja, salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills fisken har en innetemperatur på 56°. Ös den då och då med olivoljan.
  3. Skölj och skär tomaterna i små bitar.
  4. Förbered tomatsåsen. Värm upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftor och chili och låt dem fräsa på låg värme i ca 3-4 minuter. Ta upp chilin som kastas. Tillsätt tomater, oliver, kapris, persilja och låt såsen puttra på svag värme i ca 5-10 minuter. Smaka av med salt. Ta upp vitlöksklyftorna.
  5. Skala och koka potatisen, knappt mjuk, i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga. Pressa, med en potatispress, ner potatisen i kastrullen. Använd en gaffel och blanda med luftiga tag ner olivolja droppvis, citronskal och persilja. Smaka av med salt och peppar.
2 kommentarer om "Ugnsbakad sej med tomat-, kapris- och olivsås och pressad citronpotatis"