Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad laxfilé med sherrysås och picklad gurka

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

8 bufféportioner
  • 1,2 kg laxfilé i bit

Saltlag

  • 1 1/2 l kallt vatten
  • 1 1/2 dl salt

Sherrysås

  • 1 dl torr sherry
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt, peppar

Picklade grönsaker

  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 fänkål
  • 1 liten gurka
  • 2 msk hackad dill

Till servering

  • smörstekta gröna sparrisknoppar
  • kokt smör- och dillslungad potatis
  • rädisor

Så här gör du

  1. Snitta portionsbitar i laxfilén, men skär inte genom skinnet. Det gör att gästerna ser hur stora bitar varje portion är. Blanda vatten och salt i en bunke, tills saltet lösts upp. Lägg laxen i en rostfri form och häll över lagen. Låt stå kallt cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Häll av lagen, ta upp och torka av laxen. Lägg ett bakplåtspapper i formen och lägg tillbaka laxen. Ugnsbaka den i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48–52 grader.
  3. Sås: Vispa samman torr sherry, crème fraiche, matlagningsgrädde, kycklingfond och majsstärkelse i en kastrull och koka upp. Låt såsen sjuda under omrörning, cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Picklade grönsaker: Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål, tills sockret löst sig. Dela gurkan och skrapa ur fröna i mitten. Ansa och skiva fänkål och gurka tunt på mandolin och blanda ner i lagen. Ställ kallt cirka 30 minuter. Sila av lagen. Lägg de picklade grönsakerna på laxen och strö över hackad dill.
  5. Servera laxen med sherrysås, kokt smör- och dillslungad potatis och picklad fänkål och gurka. Smörfräs de sparade sparrisknopparna i en stekpanna 3 minuter och lägg på serveringsfatet.