Ugnsbakad lax med fruktig salsa och brynta citroner

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
- 600-700 g färsk laxfilé
- 2 msk smör & olja
- salt, peppar
Salsa
- 1 papaya
- 1 mango
- 1 gurka
- 1 knippa salladslök
- 1 kruka koriander
- 1 chili
- 1 citron, vältvättad
Till servering
- 100 g fetaost, kan uteslutas
- gott bröd eller kokt couscous
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Lägg laxen med köttsidan ner i pannan och bryn 3-5 minuter, till kaxen får fin färg. Lägg den sedan med skinnsidan ner på en plåt klädd med bakplåtspapper. Salta och peppra.
- Sätt plåten i nedre delen av ugnen och baka laxen ca 15 minuter eller bitar eller tills den är precis genomstekt. Ta ut och låt vila ca 15 minuter.
- Dela citronen. Hetta upp oljan i en liten stekpanna. Ställ citronerna med snittytan ner i pannan och bryn ca 5 minuter, eller tills dem får fin färg på ytan.
- Dela och kärna ut papayan. Skär fruktköttet i små tärningar. Skala mango och skär fruktköttet i små tärningar. Ansa och fintärna gurkan. Ansa och skiva löken. Hacka koriandern. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda papaya, mango, gurka, salladslök, koriander och chili. Fördela salsan över laxen. Pressa över saften ur de brynta citronerna vid serveringen. Servera med fetaost, gott bröd eller couscous.

Du kanske även gillar
Populära recept