Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad lax med färskpotatis & sparris

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 PORTIONER

Senapsmarinerad lax

  • 500 g lax i bit
  • 1 msk senap
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • malen vitpeppar

Tillbehör

  • 800 g färskpotatis
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 knippe vit sparris
  • 70 g rucola
  • eventuellt färska örter
  • 4 lime- eller citronklyftor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda senap, honung och olja i en skål.
  4. Pensla blandningen över laxen, salta och peppra, och tillaga den mitt i ugnen i cirka 18–20 minuter.
  5. Koka potatisen. Det tar cirka 15 minuter från det att vattnet kokat upp.
  6. Skär under tiden av kanterna på sparrisen.
  7. Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller. Lägg den gröna sparrisen i den ena kastrullen. Skala den vita sparrisen och lägg i den andra kastrullen.
  8. Låt sparrisstängerna i båda kastrullerna sjuda i några minuter tills de är genomkokta, men fortfarande spänstiga.
  9. Ta ut laxen ur ugnen.
  10. Servera laxen med sparris och potatis. Garnera med rucola och eventuellt färska örter samt lime- eller citronklyftor.