Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad lax med cocktailtomatsalsa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Denna enkla laxrätt passar perfekt att bjuda middagsgästerna på, som ett inslag på vårbuffén kanske? Lax är fin och lättlagad mat som passar bra att bjuda många.

Ingredienser

6 personer
  • 1 laxsida med skinn, cirka 1,2 kg
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar

Salsa

  • 1 ask cocktailtomater i olika färger, 250 g
  • 1-2 pressade färskvitlöksklyftor
  • 1/2 msk strösocker
  • 2 krm flingsalt
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk majs-, raps- eller olivolja
  • 1 liten knippa färska örter, till exempel basilika och oregano

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Pensla laxen med oljan. Krydda laxen med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Baka laxen cirka 25 minuter, tiden beror på fiskens tjocklek.
  3. Passa noga så att fisken inte blir bränd, täck den gärna med en bit smörad aluminiumfolie efter halva tillagningstiden.
  4. Salsa: Dela tomaterna. Blanda tomaterna med vitlök, strösocker och salt. Ringla över vinäger, citronsaft och olja. Låt marinera cirka 10 minuter. Grovhacka och vänd ner örterna.
  5. Garnera laxen med tomatsalsan. Peppra.