Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ugnsbakad lammrygg

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 1/2 kg skivad lammrygg
  • smör
  • flingsalt
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 burkar stora vita bönor
  • 1 dl färska oreganoblad
  • 1 dl hackad dill
  • 150 g fetaost
  • 1 1/2 dl kalamataoliver

Tsatsiki

  • 1 gurka
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över köttet i en liten långpanna eller stor ugnsfast form.
  2. Skala och skär morötter och lök i bitar. Skala och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna runt köttet. Blanda tomater, vatten, fond och torkad oregano, häll över kött och grönsaker.
  3. Täck formen med aluminiumfolie. Stek i mitten av ugnen tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ös några gånger under stektiden.
  4. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill. Stek ytterligare 10 minuter utan folie. Smaka av med salt och peppar.
  5. Tsatsiki: Riv gurkan grovt. Lägg i en sil och blanda med salt. Låt dra 30 minuter. Pressa ur all vätska. Blanda med övriga ingredienser.
  6. Ta ut grytan och strö över smulad ost och oliver. Servera med tsatsiki och ett gott bröd.