Ugnsbakad lammrygg

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 1 1/2 kg skivad lammrygg
- smör
- flingsalt
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 burkar hela tomater
- 2 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 1 msk torkad oregano
- 2 burkar stora vita bönor
- 1 dl färska oreganoblad
- 1 dl hackad dill
- 150 g fetaost
- 1 1/2 dl kalamataoliver
Tsatsiki
- 1 gurka
- flingsalt
- nymald peppar
- 3 dl grekisk yoghurt
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över köttet i en liten långpanna eller stor ugnsfast form.
- Skala och skär morötter och lök i bitar. Skala och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna runt köttet. Blanda tomater, vatten, fond och torkad oregano, häll över kött och grönsaker.
- Täck formen med aluminiumfolie. Stek i mitten av ugnen tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ös några gånger under stektiden.
- Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill. Stek ytterligare 10 minuter utan folie. Smaka av med salt och peppar.
- Tsatsiki: Riv gurkan grovt. Lägg i en sil och blanda med salt. Låt dra 30 minuter. Pressa ur all vätska. Blanda med övriga ingredienser.
- Ta ut grytan och strö över smulad ost och oliver. Servera med tsatsiki och ett gott bröd.

Du kanske även gillar
Populära recept