Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tysk Äppel- och hasselnötskaka, glutenfri, laktosfri, bakpulverfri

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • 450 g Äpple, rivet och skalat
  • 100 g Hirsgryn
  • 3 msk Mörk rom (whiskey, ej rökig, går bra)
  • 6 st Ägg
  • 300 g Socker
  • 1 tsk Kanel
  • 3 msk Kakao
  • 1 msk Rivet skal av citron
  • 180 g Hasselnötter, finmalda

Ganache:

  • 200 g Mörk blockchoklad, Odense (utan skummölk)
  • 1,5 dl Laktosfri Grädde
  • 25 g Laktosfritt smör

Så här gör du

  1. Skala och riv äpplena, blanda med hirsen, romen och blanda väl. Skvätt lite citronsaft över det hela och plasta över. Sätt att vila i 2 timmar.
  2. Kakan: Dela äggen. Både gula och vit ska anvndas fast var för sig. Vispa 6 äggulor med 200 gram socker poröst. Blanda kakao, hasselnötter, kanel, citron och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Blanda sedan ner äppelröran lite i taget. Vispa äggvitan hårt med 100 gram socker, vispa ner sockret lite i taget, ev med en nypa salt i slutet. Vänd ner äggvitan i smeten försiktigt. Klä en springform med bakplåtspapper, Form ca 26-28 cm i diameter. Vänd ner smeten i formen, jämna till. Grädda mitten i ugnen på 170 grader i ca 1 timma. Gör ett stickprov och kolla av, var försiktig för utan bakpulvret blir kakan känslig när du öppnar luckan, vänta tills den ser klar ut innan du kör ett stickprov . Ta ut och låt svalna. Sätt sedan kakan i kylskåpet, ska helst stå i två dagar innan den avnjuts:
  3. Garnering innan servering: Värm upp grädden. Hacka upp chokladen. Ta av grädden från värmen och rör ner chokladen så den smälter, rör sakta om så chokladen går ihop med grädden. Avrunda med smöret och rör så det går ihop. Häll ganachen över tårtan, släta till med en spatel. Garnera mer valfritt, på bilden så har jag hackade hasselnötter och lite ätbart guldpuder.
  4. Du kan även frysa kakan, gör det utan ganache.