Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tryffeltårta med jordgubbar och vispad grädde

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • 150 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 1 1/2 dl kakaopulver
  • 3 ägg
  • 1/2-1 krm flingsalt
  • 3 dl vetemjöl

Tryffel

  • 1 1/2 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g hackad mörk choklad
  • 50 g hackad ljus choklad

Till garnering och servering

  • jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och häll det i en bunke. Tillsätt 
socker och vispa ihop, använd elvisp. Tillsätt kakaopulver och vispa ihop. Vispa ner ett ägg i taget. Smula över saltet. Häll i mjölet och vispa ihop.
  3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20–25 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kallna.
  4. Låt smöret till tryffeln smälta i en liten släpplättpanna. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och rör i de båda chokladsorterna till en slät tryffelmassa.
  5. Låt tryffeln kallna men inte stelna och bre den över kakan. Låt tårtan stå kallt 1–2 timmar.
  6. Garnera tårtan med jordgubbar och servera med vispad grädde.