Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tranbärsbröd med nötter & torkad frukt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 28 st har redan röstat

Ingredienser

2 bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 2 tsk salt
  • ½ dl mörk bröd sirap
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl rågmjöl, grovt
  • 9 dl vetemjöl
  • 6 dl blandade nötter, torkade bär och frukt, till exempel mandel, tranbär, paranötter, hasselnötter, torkade plommon eller aprikoser

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Blanda i salt, sirap, olja och grovt rågmjöl.
  2. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Grovhacka nötterna om det är stora nötter, vänd i dem och torkad frukt eller bär.
  3. Sätt plastfolie över eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela upp degen i två bitar. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Skåra bröden med en vass tandad kniv, ett snitt på längden i varje bröd. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.
  7. Ta ut brödet och låt svalna på galler utan bakduk.