Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Toscakaka med citron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 30 st har redan röstat
Toscakaka med citron

Toscakaka är en oemotståndlig klassiker med en nötigt, knäckigt täcke över mjuk sockerkaka. I det här fallet är sockerkakan smaksatt med citron, vilket ger en fin kontast till toscans sötma.

Ingredienser

8 bitar
  • Citrontosca
  • Kakan:
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ⁄2 dl mjölk
  • 100 g smält smör
  • 1 citron, zest och saft
  • 2 dl majsmjöl (100 g)
  • 1 dl mandelmjöl (40 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk fiberhusk
  • smör och mandelmjöl till formen

Tosca

  • 100 g smör
  • 1 1 ⁄2 dl farinsocker (100 g)
  • 1 ⁄2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 100 g flagad mandel

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 g varmluft.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp i 5 minuter.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och vispa så allt blandas väl. Smörj en springform med smör och bröa med mandelmjöl. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
  4. Smält smöret till toscan i en kastrull. Tillsätt farinsocker, mjölk och smör. Låt det puttra ihop i 4 minuter. Tillsätt mandeln och rör om.
  5. Ta ut kakan ur ugnen (efter den gräddats i 25 minuter). Häll på toscan och bred ut den över kakan.
  6. Ändra ugnen till grilleffekt och grädda i ytterliga 5 minuter. Håll ett öga på kakan så det inte bränns.
  7. Ta ut och låt svalna. Servera!
Du kanske även gillar