Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Toscakaka med äpple

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Med lite äpple och kanel blir den underbara toscakakan ännu godare.

Ingredienser

10 bitar
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl (120 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl vispgrädde

Fyllning

  • 3 mindre äpplen eller 2 stora
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Toscaglasyr

  • 125 g smör
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 2 1/2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 msk vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g flagad mandel

Så här gör du

  1. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Smörj inte kanterna.
  2. Smält smöret. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta och vispa ner i smeten med en handvisp. Tillsätt samtidigt grädde och smör lite i taget. Häll smeten i formen.
  4. Fyllning: Skala äpplena och kärna ur dem. Skär i ganska tunna skivor och blanda med socker och kanel. Fördela skivorna på smeten och tryck ner dem lite. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills ytan har fått lite färg och precis stannat.
  5. Glasyr: Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och smält ihop. Rör då och då. Låt koka någon minut och dra sedan kastrullen från plattan. Rör ner mandeln.
  6. Bred glasyren på kakan när 25 minuter har gått. Sätt tillbaka den i ugnen och grädda ytterligare 10-15 minuter tills glasyren blivit gyllenbrun. Låt svalna lite och lossa kakan genom att skära med en liten kniv längs insidan på formens kant. Kakan är hållbar i minst 4-5 dagar i rumstemperatur.