Toscabullar med brynt smör

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
40 stycken
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 150 g brynt avsvalnat smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk stött kardemumma
- 13 dl vetemjöl
Fyllning:
- 100 g mjukt smör
- 100 g mald mandel
- 1 dl muscovadosocker
Till pensling:
- 1 ägg
Toscaglasyr:
- 100 g smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl mjölk
- 100 g hackade valnötskärnor och sötmandel
Så här gör du
- Häll mjölken i bunken till köksmaskinen med degkroken monterad. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smöret i klickar, salt, strösocker, stött kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen cirka 10 minuter. Plasta bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, 30× 40 centimeter.
- Värm ugnen till 225 grader. Rör smör, mald mandel och socker i en skål. Fördela och bred ut fyllningen på plattorna och rulla ihop från långsidan till en rulle. Skär den i 2 centimeter breda bitar och lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i wienerbrödsformar på plåtar. Låt bullarna jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Blanda alla ingredienser till glasyren i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt på svag värme under omrörning utan att det kokar. Låt toscasmeten svalna. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg en sked av toscaglasyren på var och en av de jästa penslade bullarna. Grädda bullarna i mitten av ugnen, cirka 10–12 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Du kanske även gillar
Populära recept