Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Torskrygg med ärtcreme, konfiterad kålrot, rostad blomkål, haricot verts och pepparrot

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Torsk

  • 4 bitar torskrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten

Blomkål

  • 1 st blomkålshuvud

Ärtcreme

  • 1 påse frysta ärtor
  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Kålrot

  • 1 st kålrotshuvud
  • 100 g smör

Garnityr

  • pepparrot
  • 1 pkt haricots verts

Så här gör du

  1. Torsk
    Blanda salt och vatten så att saltet löser sig. Lägg ner fisken i lagen och låt den rimmas i 30 minuter.
  2. Blomkål
    Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in blomkålshuvudet som det är i ugnen och låt det rostas tills det fått fin färg och mjuknat nästan rakt igenom, ca 30-35 minuter. Sänk temperaturen till 125 grader när du tar ut blomkålen.
  3. Kålrot
    Skala kålrotshuvudet och skär fyra jämntjocka skivor på ca 2cm i tjocklek. Snygga till bitarna så de blir jämna i kanterna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en klick smör på varje bit och sätt in i ugnen samtidigt som blomkålen och låt kålroten få fin färg. Salta när du tar ut den ur ugnen.
  4. Ärtcreme
    Koka upp en kastrull med vatten som du saltar lätt. Koka ärtorna 1 1/2-2 minuter och häll av dem, spola dem hastigt med iskallt vatten så att kokningen avstannar, annars blir ärtorna gråa. Mixa slätt med mixerstav tillsammans med smöret och smaka av med salt och vitpeppar. Värm på cremen precis innan servering.
  5. Torsk
    Ta upp torsken ur lagen och lägg på en plåt med bakpapper. Sätt in i ugnen på 125 grader och låt bakas i 8-10 minuter eller tills innertemperaturen är 48 grader.
  6. Koka haricot vertsen i lättsaltat vatten någon minut.
  7. Uppläggning
    Lägg upp ärtcremen i mitten på tallriken och en bit torsk ovanpå med skinnsidan uppåt. Dela blomkålen och garnera med den och kålroten samt haricot verts. Riv pepparroten fint över torsken. Servera.