Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Torskrygg ”Florentine” med spenat

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 36 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g torskrygg
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn

Duschesse:

  • 700 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm riven muskot
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel:

  • 50 g smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g bladspenat
  • 100 g mascarpone
  • 2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
  • 50 g riven västerbottensost
  • salt och vitpeppar ur kvarn

Så här gör du

  1. Duschesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.
  2. Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.
  3. Gratäng: Värm ugnen till 220 grader.
  4. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.
  5. Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.
  6. Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  7. Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.
  8. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.
2 kommentarer om "Torskrygg ”Florentine” med spenat"
  • Kimme
    Kimme

    En otroligt god ratt. Har gjort den for bade liten och stor grupp. Men 5 dl mjolk ar for mycket… jag har minskat till 4 dl i bechamelsasen. Eftersom jag bor i Amerika sa har jag inte kunnat hitta ”mascarpone” men anvande ricotta och det gick ocksa bra.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kimme

      Hej, kul att du gillar receptet. Och möjligen blir bechamelsåsen krämigare om man tar i lite mindre mjölk. Vad bra att det fungerade med ricottaost, bra tips! Mvh Mitt kök-redaktionen