Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Torskbiff med vita rotfrukter, citronpicklade grönsaker och kål, skummig dillsås och rostade frön

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Torskbiffar:

  • 250 g torskfilé MSC
  • 150 g vispgrädde
  • 8 g salt
  • 20 g pankoströbröd
  • 2 dl pankoströbröd till panering
  • normalsaltat smör till stekning

Citronpicklade grönsaker och kål:

  • 1,5 dl ättika
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vatten
  • skalet från en citron
  • 2 st bananschalottenlök ca 80 gram
  • 80 g blomkål
  • 3 st jordärtskockor ca 80 gram
  • 1/2 st fänkål ca 80 gram
  • 80 g bryssel-, spets- eller färsk vitkål
  • 20 g dill
  • salt
  • g normalsaltat smör

Grovmosade vita rotfrukter:

  • 400 g jordärtskocka
  • 300 g palsternacka
  • salt
  • 1 msk normalsaltat smör

Skummig dillsås:

  • 1 st bananschalottenlök
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl fiskfond (2msk koncentrat och 2dl vatten)
  • 2 st dillstjälkar
  • 4 st korn vitpeppar
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 20 g bladspenat
  • 60 g dill
  • salt

Rostade frön:

  • 1,5 msk solrosfrö
  • 1,5 msk linfrö
  • 1,5 msk pumpakärnor
  • 0,5 msk olivolja
  • havssalt

Så här gör du

  1. Torskbiffar:
  2. Skär ner fisken i mindre bitar. Se till så att både den och grädden är kylskåpskalla. Kör därefter fisken i matberedare på högsta hastighet tillsammans med saltet tills färsen snurrar runt i en klump.
  3. Fördela ut jämnt i matberedaren med slickepott och häll snabbt i grädden på högsta hastighet och kör max en minut. Ta ur färsen och blanda i ströbrödet för hand. Låt svälla i kylen i tio minuter.
  4. Forma till 80-90 gram biffar, vänd i ströbröd och stek frasiga i smör. Baka färdigt i 100 grader ugn till 45 grader i kärntemperatur.
  5. Citronpicklade grönsaker och kål:
  6. Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med hyvlat citronskal, låt svalna till 85-90 grader i rumstemperatur.
  7. Skär ner blomkålen i små buketter och skiva lök, jordärtskocka och fänkål tunt. Slå lagen över grönsakerna och låt dra ca 30 minuter.
  8. Plocka eller skär ner kål bladen i mindre bitar och dillen i vippor. Häll av lagen från grönsakerna. Fräs kålbladen i smör i en stekpanna, vänd i grönsakerna och dillvipporna. Salta.
  9. Grovmosade vita rotfrukter:
  10. Skala rotfrukterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt ånga av och mosa med potatispress tillsammans med smör och salt.
  11. Skummig dillsås:
  12. Skala och tärna löken och fräs i smör tillsammans dillstjälkar och vitpeppar. Tillsätt vitt vin och fiskbuljong och reducera 1/3. Ha i grädde och crème fraiche och låt sjuda 5 minuter. Mixa i kannmixer på högsta effekt tillsammans med dill och spenat. Smaka av och sila genom finmaskig sil.
  13. Rostade frön:
  14. Fräs fröerna i olivolja i en panna tills de poppar, salta och låt rinna av på hushållspapper.