Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Torsk med äggsås, potatismos och ärtor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Torsk i ugn:

  • 600 g torsk
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Supersnabb äggsås:

  • 3 hårdkokta ägg, grovt smulade
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl finhackad persilja

Potatismos:

  • 700 g mjölig potatis, skalad
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk havssalt
  • 2 krm muskotnöt
  • 2 krm vitpeppar

Så här gör du

  1. Börja med att sätta på ugnen och skala potatisen och dela dem i jämntjocka skivor. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk rakt igenom.
  2. Koka äggen i 8 minuter och spola dem sedan i kallt vatten.
  3. Lägg torsken i en ugnsfast form och häll över oljan och klicka på smöret. Salta och peppra och sätt in formen i ugnen., 150 garder cirka 10 minuter. Stick en termometer i tjockaste delen på en av bitarna. När innertempen är 49 grader tar du ut fisken. Den kommer gå upp någon grad till på eftervärmen, då blir den perfekt! Det går utmärkt att baka den i ugnen hela vägen upp till 56 grader, det är helt upp till er
  4. Rör samman alla ingredienser till såsen utom äggen som du försiktigt rör i sist.
  5. Lägg djupfrysta ärtor i en kastrull och låt dem precis koka upp, då häller du på kallt vatten för att avstanna kokningen.
  6. Värm mjölk, smör och kryddorna till mosen i micron tills smöret börjar smälta, det ska inte koka. Vill du ha ännu lyxigare mos så bryner du smöret innan du blandar den med mjölken. Pressa potatisen och häll över nästan all vätska. Dra ett par varv med elvispen i mosen och häll eventuellt på mer av vätskan tills du får den konsistens du tycker om.
2 kommentarer om "Torsk med äggsås, potatismos och ärtor"
  • Lucas-1
    Lucas-1

    Ser jättesmaskigt ut. Tänker helt säkert göra äggsåsen. En undran bara, när det står peppar i ett recept vilken sorts peppar skall jag använda.
    Med disiga hälsningar från Göteborg.
    Roffe

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lucas-1

      Hej Roffe! När det står peppar menar vi vanlig svartpeppar om inte något annat anges.
      Med tillfälligt soliga hälsningar från Stockholm
      Rickard Lindblom, webbredaktör på Mitt kök