Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Torkad fruktkompott med grönt te och grädde

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Lag:

  • skal av halv apelsin
  • 1 bit ingefära
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl rårörssocker
  • 2 kanelstänger
  • 4 kryddnejlikor

Frukt:

  • 500 g fasta päron
  • 250 g mjuk torkad frukt, tex fikon, katrinplommon, aprikoser, russin
  • 1 msk gröna teblad
  • 1 dl pressad apelsin
  • 3 tsk pressad citron

Till servering:

  • lättvispad grädde

Så här gör du

  1. Skala apelsinen med potatisskalare. Skala och skiva ingefäran. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en vid kastrull, till exempel en traktörpanna. Lägg i vaniljstång, apelsinskal, ingefära, vatten, socker och kryddor. Koka lagen ett par minuter tills sockret löser sig.
  2. Skala päronen och skär i grova klyftor. Koka sakta i lagen på svag värme under lock, de ska bli knappt mjuka.
  3. Dela de torkade frukter som är större. Lägg ner dem i kastrullen när ungefär en minut av koktiden återstår.
  4. Ta av från värmen. Lägg tebladen i en sil och lägg ner den i den varma lagen. Låt frukten kallna i lagen. Lyft upp tesilen efter cirka 1 timme.
  5. Tillsätt citrussaft i fruktlagen. Lägg upp fruktkompotten i skålar och servera med en klick lättvispad grädde.
Du kanske även gillar