Torkad fruktkompott med grönt te och grädde

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
Lag:
- skal av halv apelsin
- 1 bit ingefära
- 1 vaniljstång
- 5 dl vatten
- 1/2 dl rårörssocker
- 2 kanelstänger
- 4 kryddnejlikor
Frukt:
- 500 g fasta päron
- 250 g mjuk torkad frukt, tex fikon, katrinplommon, aprikoser, russin
- 1 msk gröna teblad
- 1 dl pressad apelsin
- 3 tsk pressad citron
Till servering:
- lättvispad grädde
Så här gör du
- Skala apelsinen med potatisskalare. Skala och skiva ingefäran. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en vid kastrull, till exempel en traktörpanna. Lägg i vaniljstång, apelsinskal, ingefära, vatten, socker och kryddor. Koka lagen ett par minuter tills sockret löser sig.
- Skala päronen och skär i grova klyftor. Koka sakta i lagen på svag värme under lock, de ska bli knappt mjuka.
- Dela de torkade frukter som är större. Lägg ner dem i kastrullen när ungefär en minut av koktiden återstår.
- Ta av från värmen. Lägg tebladen i en sil och lägg ner den i den varma lagen. Låt frukten kallna i lagen. Lyft upp tesilen efter cirka 1 timme.
- Tillsätt citrussaft i fruktlagen. Lägg upp fruktkompotten i skålar och servera med en klick lättvispad grädde.

Du kanske även gillar