Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chili con carne – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 347 st har redan röstat

Ett enkelt recept på klassisk het chili con carne som blir väldigt gott. Det är inte bara lättlagat och mustigt, receptet är dessutom signerat stjärnkocken Tommy Myllymäki. Denna klassiska gryta innehåller köttfärs, chili, vita bönor, paprika och andra smarriga ingredienser som passar en mustig och het chili.
Servera den med ris eller bröd och en god sallad. Du kan också göra chili på högrev, det blir ännu mustigare!

Läs också: 5 tips på hur du hackar lök utan att gråta

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 tsk rökt paprika
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander malen
  • 1 apelsin saft och skal av
  • 1 ,5 msk honung
  • 2 dl kalvfond
  • 400 g krossade tomater
  • 1 burk kokta små vita bönor
  • ljust bröd
  • gräddfil eller matlagningsyoghurt

Så här gör du

  1. Börja med hacka gul och vitlök, hacka sedan chilin fint. Behåll kärnorna om Ni vill ha mer hetta. Strimla paprikan på längden och börja steka alltsammans i en gryta.
  2. Tillsätt köttfärsen och stek den på hög värme. När köttfärsen börjar få färg, gå i med kryddorna och fortsätt steka. Rör om hela tiden så inget bränns.
  3. Slå på tomaterna, låt det koka upp och slå på kalvfonden.
  4. Medan det kokar, riv ner apelsinskalet i grytan och tillsätt saften från apelsinen samt honungen.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. När det kokat i några minuter och koncentrerats, skölj bönorna i vatten och tillsätt till grytan.
  7. Låt bönorna koka med i ca 5 minuter och avsluta med att toppa med hackad koriander.
  8. Servera med ljust bröd och gräddfil eller matlagningsyoghurt.
24 kommentarer om "Chili con carne – recept"
  • mackenneth
    mackenneth

    Helt rätt, en texasbo skulle få både spatt och spader! Såvida det inte är chili con carne Cincinatti style that is, där använder de köttfärs. I övrigt så har man INTE VITA BÖNOR!!! Eller ris till, för den delen, som är så populärt i Sverige…

    Utöver det så är inte chili con carne mexikanskt, denna myt som lika svår att slå ihjäl som kackerlackor.

  • Astrid
    Astrid

    Jättegod gryta. Lagade till denna rätt i går till middag. Receptet väl värt att spara.

    Inte bryr jag mig om vad de kallar rätten i Texas, Cincinatti eller Mexico. Vi är i Sverige nu.

  • Daniel Hällås
    Daniel Hällås

    Här i Halland uppskattas rätten av hela familjen. Trots att den inte riktigt smakar som i skolan..
    Fast det är klart. Ungarna kunde inte förstå tramset med köttfärs istället för högrev.. 😉

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Daniel Hällås

      Vad härligt att höra att receptet passar familjen 🙂

  • ostberg
    ostberg

    Köttfärs kan väl göras på högrev, eller????
    Chili con carne betyder kött med chili i, och kan göras på många sätt, inget är fel. Så trött på alla wikipediare. Säkert många texasbor som nu fått spatt och spader..

  • JanneEnglund
    JanneEnglund

    Läser 2 dl kalvfond som ingrediens men tillsätt ”kalvbuljongen” lite längre ner. Är det skillnad på fond å buljong?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till JanneEnglund

      Hej! Klurigt det där – i det här fallet avses samma sak – oklart varför det står två olika benämningar. Men buljong har kommit att betyda en lite tunnare variant av avkok – även om jag fick lära mig att buljong och fond var samma sak en gång i tiden. Ska ändra i receptet! Joel, Mittkök.se

  • Gaup
    Gaup

    Ta och testa att använda kakao som krydda till chilin gifter sig fint ger även en fin färg på anrättningen samt jag kör med grytbitar ur en stek (älg är att föredra) går att blanda i köttfärs ochså för konsistensen.. slår du sen i en rejäl skvätt grädde så kallas den chili surprise…. märker hettan efter en halv balja så va bered med ett glas vatten åt stackarna

  • HKStef
    HKStef

    Testa att lagga till kanel till kryddorna. Inte sa mycket sa det smakar kanel, men 1 tsk gor att det blir an ”djupare” mer ”complex” smak. Typ samma ”funktion” som kakao forslaget (och det ena uteslutaer inte det andra). Kanelstang ar bast men pulver gar hur bra som helst.

    Angaende diskusionen om ‘etniskt ursprung ser jag att ”Spanien” ar en av taggarna pa receptet. Ar vall annu mer ”fel” an Texas/Mexico. Inget spanskt alls (forutom da namnet).

  • jonengstrom
    jonengstrom

    Det är skillnad mellan ”chili” och ”chili con carne”. Chili con carne har bönor och tomat i sig, till skillnad mot i chili som inte har vare sig det ena eller andra. (Även detta sätt att se på det också är omtvistat. Men att äta chili och ha lite kött i, torde vara vanligt i Sydamerika, där man får tänka på att fattigt folk inte katt stoppa i sig oändliga mängder kött).

  • lasse holm
    lasse holm

    Precis ätit denna rätt lagad på vildsvin och kanel, superläckert

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till lasse holm

      Roligt att höra! Lät väldigt gott. /Stina, webbredaktör Mittkök.se

  • Lenaa
    Lenaa

    Hej!
    Jag måste bara säga att du är en stor inspirationskälla. Jag älskar dina recept. Jag kommer definitivt köpa alla dina kokböcker. ☺Tycker dessutom att du är Sveriges snyggaste samt coolaste kock 😉👍

  • sandra maria
    sandra maria

    Är det 2 dl koncentrerad fond eller utspädd som avses?? Ser att frågan ställts tidigare men utan svar…

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till sandra maria

      Hej!
      Det är 2 dl utspädd eller hemgjord som avses!
      Mvh
      Mitt Kök-red

  • Jenny Christina
    Jenny Christina

    när ska saften av apelsin i? ser bara skalet ska rivas i ?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Jenny Christina

      Hej Jenny! Saften ska i vid punkt fyra, när skalet rivs ner och honungen tillsätts. Jag uppdaterar receptet så att det kommer med. Lycka till! Hälsningar Patricia, webbredaktör på Mitt kök.