Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Janssons frestelse – lyxigt och gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 95 st har redan röstat

Tommy Myllymäki står för en godaste Janssons frestelse du någonsin kommer ha smakat. Det här receptet vill du inte missa. Klassiska smaker på det absolut bästa sättet

Ingredienser

4 personer
  • 600 g potatis, skalad
  • ca 1-2 st gul lök,
  • 100 g smör
  • 100 g anjovisfiléer
  • 3-4 dl grädde
  • 50 g ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft.
  2. Skiva löken löken tunt och stek på hög värme först i smör, sänk sedan värmen och låt löken karamellisera på låg värme i stekpannan.
  3. Skala och skär potatisen i stavar, ca 7 mm gånger 7 mm tjocka. Skölj inte potatisen efter att den skurits för att behålla stärkelsen.
  4. Ta fram en ugnsform och smörj in den med smör.
  5. Sen ska alla ingredienser varvas i formen. Börja med att lägga potatis i botten så det täcker, fortsätt med delar av den stekta löken, sedan hälften av ansjovisfiléerna, väl utspridda i formen. Fortsätt så tills allt är slut.
  6. Avsluta med att slå på spadet från ansjovisen och grädden, toppa med ströbröd och skivor/klickar av smör.
  7. Baka i ugnen på 225 grader i ca 30-35 minuter.
  8. Servera på julbordet och njut!
1 kommentar om "Janssons frestelse – lyxigt och gott recept"
  • Niklas Persson
    Niklas Persson

    Tommy, är det 100 gr avrunna ansjovisfilêer? Misstänker att det är avrunna som gäller men vill dubbelkolla. Mvh Niklas