Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tomatpaj med vårlök

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

16 små pajer

Pajdeg

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 350 g små plommontomater
  • salt, peppar, socker
  • 4 vårlökar
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk torkad körvel
  • salt, peppar

Till servering

  • rucolasallat, rädisor
  • Börja med att ugnsbaka tomaterna till fyllningen, för en fylligare smak. Sätt ugnen på 125 grader. Dela tomaterna på längden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över lite socker. Baka tomterna cirka 1 timme.

Så här gör du

  1. Börja med att ugnsbaka tomaterna till fyllningen, för en fylligare smak. Sätt ugnen på 125 grader. Dela tomaterna på längden och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och strö över lite socker. Baka tomterna cirka 1 timme.
  2. Pajdeg: Mixa samman vetemjöl, smör i bitar, salt, äggula och vatten i matberedaren till en pajdeg. Ta upp och forma degen till en rulle. Dela degen i 16 bitar och tryck ut i mazarinformarna. Ställ dem i kylen 30 minuter.
  3. Höj värmen i ugnen till 200 grader. Skär vårlökarna i tunna skivor och fördela i pajskalen. Vispa samman crème fraiche, ägg, skalad riven vitlöksklyfta, tomatpuré, körvel, salt och peppar. Fördela i formarna. Lägg de bakade tomaterna överst. Grädda pajerna i mitten av ugnen, cirka 20 minuter. Låt pajerna svalna något på galler. Ta bort folieformarna och lägg upp pajerna på serveringsfat. Garnera med rucolasallat och rädisor.
  4. Blandad sallad med jordgubbar, gratinerad getost och honungsdressing.