Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tomatpaj – recept på vegetarisk paj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör, kylskåpskallt och tärnat
  • 1 stort ägg, kylskåpskallt

Fyllning

  • 200 g ricotta
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 200 g gratängost
  • 1/4 - 1/2 krm cayennepeppar

Topping

  • 300 g tomater, gärna blandade färger och sorter
  • 1-2 tsk jungfru-olivolja
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • plockade basilikablad

Så här gör du

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten under maskinens gång och kör till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter, så att den täcker botten och kommer upp lite över kanten, det håller degen på plats under gräddningen. Nagga degen med en gaffel. Ställ i frysen ca 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  4. Blanda ricotta, grädde och ägg i en bunke. Blanda i gratängost. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll fyllningen i pajen.
  6. Skiva stora tomater. Dela mellanstora tomaterna. Cocktailtomater behöver inte delas.
  7. Toppa pajen med tomaterna. Ringla över olivoljan, salta och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg. Låt svalna och garnera med nymalen svartpeppar och basilikablad.