Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tomatgratinerade musslor, sojamajonnäs och musselcappuccino

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 3 persiljestjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 dl torrt vitt vin

Tomatconcassé

  • 1 schalottenlök
  • 3 plommontomater
  • 1/4 fänkål
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar, socker

Till gratinering

  • 1/2 dl mandelspån
  • 1/2 dl panko

Sojamajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk japansk soja

Cappuccino

  • cirka 1 1/2 dl musselbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • salt, peppar

Till garnering

  • timjan

Så här gör du

  1. Musslor: Kontrollera första att musslorna är hela och sluter skalsköldarna om man knackar dem i köksbänken. Om inte - kasta dem! Borsta och skölj musslorna i kallt vatten, låt rinna av i ett durkslag.
  2. Skala, grovhacka och fräs lök och vitlök i en stor gryta med olja, 3 minuter. Tillsätt persiljestjälkar, vitpeppar och vitt vin. Låt koka upp under lock. Lägg ner musslorna i grytan och skaka om med locket på, då och då, under tiden musslorna ångkokas. Det tar cirka 5 minuter, då har musslorna öppnat sig. Är det några musslor som inte öppnats sig - kasta dem.
  3. Ta upp musslorna med hålslev och spara buljongen. Dela musslorna och lägg skalhalvor med musslor i en ugnsfast form.
  4. Tomatconcassé: Sätt ugnen på grill 225 grader. Skala schalottenlöken och dela tomaterna. Mixa lök tomater och bitar av fänkål i matberedaren tills de är finhackade, men inte mer. Fräs grönsakerna i en kastrull med olja och koka ihop till tjockare konsistens. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker. Fördela över musslorna.
  5. Krossa mandelspånen i en mortel och blanda med panko och strö över. Gratinera högt upp i ugnen under grillelementet strax innan serveringen, cirka 4 minuter.
  6. Sojamajonnäs: Blanda majonnäs och japansk soja och servera till musslorna.
  7. Cappuccino: Sila musselbuljongen i en kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Tillsätt mjölk och värm upp, men koka inte. Smaka av med salt och peppar.
  8. Mixa upp ett skum med mixerstaven. Servera i små koppar. Garnera med timjan.