Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tom yam med räkor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1/2 röd spansk chilifrukt eller 1 tsk chiliflakes
  • 2 cm galanga eller ingefära
  • 1 schalottenlök
  • 2 kaffirlimeblad
  • 1 dl ostronskivling
  • 1/2 l kycklingbuljong
  • 1/2 lime, pressad saft
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk strösocker

Till servering

  • 175 g skalade räkor
  • 1 salladslök

Så här gör du

  1. Krossa citrongräsets nedre del med knivskaftet. Skär citrongräset i bitar. Skala och skär galanga eller ingefära och schalottenlök i skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg allt i en burk med lock, tillsammans med kaffir limebladen och rivna ostronskivlingar. Blanda pressad limesaft, fisksås och strösocker i en liten burk.
  2. Koka upp kycklingbuljongen i en gryta på stormköket. Tillsätt grönsakerna från burken. Låt koka i 10 minuter. Smaksätt med limejuice, fisksås och strösocker. Låt koka i 3 minuter.
  3. Lägg räkorna i serveringsskålar och ös över den heta buljongen. Skiva och strö över salladslök.