Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tom Kha Pak

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili, till exempel spansk peppar
  • 3 stjälkar citrongräs
  • 1 bit färsk ingefära (cirka 5 centimeter)
  • 2 msk solrosolja till grytan
  • 2 msk grön currypasta
  • 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong eller 3 msk grönsaksfond
  • 1 förpackning edamamebönor, frysta (500 g) eller spritade sojabönor, frysta (250 g)
  • 2 morötter (cirka 150 g)
  • 1 broccoli (cirka 250 g)
  • 1 knippe salladslök (4–5 stycken)
  • ½ bunt färsk sparris (125 g)
  • 1 pak choi
  • 1 msk strösocker
  • 3 msk fisksås
  • salt och nymalen svartpeppar

Till servering och garnering:

  • jasminris
  • bladpersilja eller koriander
  • ½ röd chili, urkärnad och strimlad

Så här gör du

  1. Skala röd lök och vitlök. Hacka dem grovt. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skölj och banka på citrongräset med änden av en kniv. Skär sedan varje citrongrässtjälk i 3 bitar. Skala och skiva ingefäran i 1 centimeter breda bitar.
  2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök mjukt på inte alltför hög värme och utan att det tar färg. Tillsätt chilin, citrongräset och curry-pastan. Fräs i ytterligare 2–3 minuter.
  3. Häll på kokosmjölk, vatten och smula i buljongtärningarna. Lägg ner ingefäran och låt sjuda i cirka 15 minuter.
  4. Tillred edamamebönorna eller sojabönorna enligt anvisning på förpackningen.
  5. Skala och skär morötterna i stavar. Dela broccolin i buketter. Skölj och skiva salladslökarna. Skär bort nedre delen på sparrisarna och dela sedan varje sparris på mitten.
  6. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt morotsstavarna, broccolibuketterna, salladslöken och sparrisstjälkarna. Koka upp och låt sjuda i 3 minuter.
  7. Lägg ner sparrisknoppar och bönor. Koka upp och sänk värmen. Skölj och skär pak choi i ca 2 centimeter breda bitar och lägg ner i grytan. Smaka av med socker, fisksås, salt och nymalen svartpeppar.
  8. Servera i skålar med jasminris. Garnera med koriander eller bladpersilja samt strimlad chili.