Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tom kha gai med grönsaker

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 2 röda bird’s eye chili
  • olja till stekning
  • 6 limeblad
  • 5 shiitakesvampar
  • 2 burkar kokosmjölk, cirka 800 g
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 msk limesaft
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk socker
  • 2 kycklingbröst
  • 400 g grönsaker i bitar ex. sockerärter, broccolibuketter, morot, champinjoner, salladslök

Till servering

  • färsk koriander
  • tunt skivad chili

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken. Skala och skär ingefäran i bitar. Dela citrongräset på längden och banka på det med knivskaftet. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken i olja i en kastrull i cirka 2 minuter. Tillsätt citrongräset, ingefäran och chilin. Fräs i 2 minuter till.
  2. Tillsätt limeblad, svamp, kokosmjölk och kycklingbuljong och koka i cirka 15 minuter. Sila och smaksätt soppan med limesaft, fisksås och socker.
  3. Skär kycklingen i tunna skivor. Tillsätt kycklingen och sänk värmen. Sjud i cirka 7 minuter tills kycklingen är färdig. Koka med grönsaker som exempelvis broccoli och morot de sista 2 minuterna så att de blir al dente. Lägg i lättkokta grönsaker som sockerärter, champinjoner och salladslök när soppan är färdig.
  4. Garnera soppan med koriander och servera med extra chili för den som gillar het mat.