Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tom kha gai med grönsaker

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

När citrongräs och limeblad har gett smak åt den här sötstarka soppan silas de bort och säsongens grönsaker får ta plats. Välj de du gillar men bäst blir sådana som inte behöver koka så länge.

Recept ur ”52 soppor” av Ylva Bergqvist.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 2 röda bird’s eye chili
  • olja till stekning
  • 6 limeblad
  • 5 shiitakesvampar
  • 2 burkar kokosmjölk, cirka 800 g
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 msk limesaft
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk socker
  • 2 kycklingbröst
  • 400 g grönsaker i bitar ex. sockerärter, broccolibuketter, morot, champinjoner, salladslök

Till servering

  • färsk koriander
  • tunt skivad chili

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken. Skala och skär ingefäran i bitar. Dela citrongräset på längden och banka på det med knivskaftet. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken i olja i en kastrull i cirka 2 minuter. Tillsätt citrongräset, ingefäran och chilin. Fräs i 2 minuter till.
  2. Tillsätt limeblad, svamp, kokosmjölk och kycklingbuljong och koka i cirka 15 minuter. Sila och smaksätt soppan med limesaft, fisksås och socker.
  3. Skär kycklingen i tunna skivor. Tillsätt kycklingen och sänk värmen. Sjud i cirka 7 minuter tills kycklingen är färdig. Koka med grönsaker som exempelvis broccoli och morot de sista 2 minuterna så att de blir al dente. Lägg i lättkokta grönsaker som sockerärter, champinjoner och salladslök när soppan är färdig.
  4. Garnera soppan med koriander och servera med extra chili för den som gillar het mat.