Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tjälknöl – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 63 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg fryst älgstek
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk krossade enbär

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 1/2 dl ättikssprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • Hackad persilja
  • 1 1/2 dl syltlök

Potatisstomp

  • 1 kg fast potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk viltfond
  • 300 g trattkantareller
  • enbär
  • salt och nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt in den frysta steken på ugnsgaller med plåt under i mitten av ugnen. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Baka cirka 8-9 timmar över natten. Sätt in en stektermometer efter 5 timmar och tag ut steken ur ugnen när den har en innertemperatur på 60 grader.
  3. Koka upp vatten, salt, socker och 1 tsk krossade enbär. Lägg ned den varma steken i lagen och låt svalna cirka 4 timmar. Tag upp och torka med hushållspapper.
  4. Skiva gurkan tunt och blanda med ättika, socker, vatten och salt. Ställ i kyl fram till servering. Blanda med syltlök och persilja strax innan servering.
  5. Sätt ugnen på 225 grader 1 timme innan servering. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
  6. Blanda med 1 msk olja i en ugnsform. Lägg några smörklickar i formen. Salta, peppra och sätt in i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  7. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och 1 tsk krossade enbär. Låt reducera till hälften så att såsen blir lite tjockare.
  8. Stöt potatisen i formen och rosta ytterligare 15 minuter så att stompen får riktigt fin färg.
  9. Fräs svampen med smör och servera tillsammans med tunt skivad stek, rostad potatis, pressgurka och sås.