Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tjälknöl av älg – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Enkelt recept på tjälknöl gjord på fryst älgstek. Tjälknöl tillagas från att vara fryst under 8-10 timmar på svag värme i ugnen. Skivas sedan tunt och serveras med en krämig gratäng. Syltade kantareller är också gott till, recept hittar du här.

Ingredienser

8 portioner
  • cirka 1,3 kg djupfryst älgstek

Lag

  • 1 liter vatten
  • 4 msk salt
  • 1 msk socker
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk repad timjan
  • 4 persiljekvistar
  • 8 enbär
  • 10 hel svartpeppar

Gräddfilssås

  • 1 ⁄2 dl rårörda lingon
  • eventuellt 1 tsk konjak
  • 2 dl gräddfil
  • salt och peppar

Mandelpotatisgratäng

  • 1 kilo mandelpotatis
  • 1 ⁄2 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl riven lagrad ost
  • salt och peppar
  • 2 dl grädde

Till garnering

  • örter och lingon

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 80 grader. Lägg den frysta älgsteken i en ugnsfast form och ställ in formen i nedre delen av ugnen i 8–10 timmar. Innertemperaturen på köttet bör vara cirka 65 grader för rosa kött.
  2. Lag: Koka upp vatten, salt och socker. Låt lagen kallna i vattenbad. Tillsätt skalad och klyftad lök, skalad och skivad vitlök, timjan och persilja, krossade enbär och svartpeppar.
  3. Lägg ner det varma köttet i en rostfri bunke och häll över den kalla lagen. Låt stå i kylen i minst 5 och högst 8 timmar. Ta upp och torka av steken. Skär den i tunna skivor, skärmaskin rekommen­deras. Lägg köttet på ett fat och garnera med örter och lingon.
  4. Sås: Blanda lingon med konjak och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  5. Mandelpotatisgratäng: Värm ugnen till 225 grader. Skrubba och skölj potatisen med tunt skal. Skär i 3 millimeter tunna skivor. Skär purjolök i skivor. Krossa, skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs purjolök och vitlök i en smord, ugnsfast form eller i portionsformar i ugnen i cirka 5 minuter. Vänd ner potatisen med osten, salta och peppra. Häll över grädde. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
  6. Servera tjälknölen med potatis­gratäng, gräddfilssås och syltade kantareller.