Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tiramisù cake med kaffesirap

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 stycken
  • 1 tårtbotten eller sockerkaksbotten

Fyllning

  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 250 g mascarpone, färskost

Kaffelag

  • 2 msk strösocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • 1 msk marsalavin

Kaffesirap

  • 4 msk starkt kaffe
  • 4 msk strösocker

Till garnering

  • kakao
  • kaffebönor

Så här gör du

  1. Fyllning: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.
  2. Vispa grädden.
  3. Vispa upp äggulorna i en skål.
  4. Koka upp socker och vatten. Häll sockerlagen i en stråle i äggulorna och vispa kraftigt under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 84 grader under kraftig vispning. Häll tillbaka i skålen och vispa med elvisp tills blandningen är kall.
  5. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Blanda ner gelatinet i äggsmeten.
  6. Vispa i mascarponen, vänd ner grädden och sätt in i kylen i ett par timmar. Vispa i smeten då och då tills den är lagom tjock. Fylll i en spritspåse med rundtyll.
  7. Kaffelag: Koka ihop socker och kaffe ett par minuter. Häll i marsalavinet och låt lagen svalna.
  8. Kaffesirap: Koka ihop kaffe och socker några minuter till en sirapsliknande konsistens, tänk på att vätskan tjocknar när den svalnar.
  9. Servering: Tryck ut rundlar av tårtbottnar eller sockerkaka, cirka 8–9 centimeter i diameter och cirka 1 ½ centimeter tjock och lägg på tallrikar.
  10. Droppa kaffelagen över bottnarna. Spritsa på fyllningen i ett cirkelmönster. Pudra med kakao och garnera med kaffebönor.
  11. Ringla kaffesirap runt.