Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tigerkaka med smak av julen

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 25 st har redan röstat

Ingredienser

  • 1/2 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 2 msk kakao
  • 100 g grovhackad mörk choklad
  • 1 msk vatten

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter.
  2. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
  3. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner i smeten.
  4. Dela smeten i två delar. Smaksätt den ena med saffran och apelsinskal. Blanda i kakao, choklad och vatten i resten av smeten.
  5. Bred ut den ljusa smeten i formen. Blanda slarvigt ner den mörka smeten i den ljusa.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 55-60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och låt den kallna under formen.