Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jens Dolks thailändska råbiff med chilimajonnäs

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Biffarna

  • Innanlår av nöt, 300 g. Dubbel- eller finmald.
  • (Fråga i butiken om du inte kan mala köttet hemma. Om du ska mala hemma, så skär köttet i kuber och lägg i frysen i cirka en timme före tillagning.)
  • Sesamolja, ca 1 msk.
  • Asiatisk chilisås, efter smak.
  • (Det ska inte vara svensk chilisås. Försök hitta riktig asiatisk vara, ersätt annars hellre med en mindre mängd Tabasco.)
  • Flingsalt, ca 4 nypor.
  • Sesamfrön, ca 3 msk vita och ca 1/2 msk svarta.

Garnering

  • Gari, syltad ingefära, 1/2 dl. Hittar du inte i butik så gå förbi en sushirestaurang och fråga om du får köpa.
  • Chitake, eller annan asiatisk svamp, 8 st.
  • Japansk sojasås, en skvätt.
  • Bladspenat, några blad
  • Risvinäger, en skvätt

Chilimajonäs

  • 1 äggula
  • 1 dl matolja
  • Salt, peppar
  • Risvinäger, ett stänk
  • 1 krm asiatisk chilisås

Så här gör du

  1. Blanda ingredienserna och smaka av mängden asiatisk chilisås för att hitta lämplig styrka.
  2. Forma biffarna i stansjärn, eller avsågade rörbitar och tryck ut dem.
  3. Rulla biffarna i sesamfrön och ställ på en tallrik.
  4. Stek svampen i en skvätt japansk sojasås.
  5. Vänd spenatbladen i risvinäger och sesamolja, de ska bara fuktas.
  6. Placera ut på tallriken tillsammans med syltad ingefära och majonnäs.
  7. Låt matoljan rinna försiktigt ner medan äggulan vispas, tillsätt övriga ingredienser.
  8. Smaka av styrkan.