Thaigryta med lax och röd curry

Foto: Eva Hildén
Ingredienser
4 portioner
- 500-600 g laxfilé, utan skinn
- 1 zucchini, ca 300 g
Grytbas
- 1 knippa salladslök
- 1 kruka koriander
- 3 msk rapsolja
- 2-3 msk röd currypasta på burk
- 1 burk kokosmjölk, 400 ml
- ca 1 dl kokande vatten
- 1-3 tsk fisksås
- 1 tsk sesamolja
Till servering
- 1 lime i klyftor
- 1 dl rostade, hackade salta jordnötter
- 1 jalapeño, i tunna skivor
- 4 port risnudlar
- sesamfrön, gärna svarta
Så här gör du
- Ansa och skiva löken. Hacka koriander, men spara några hela kvistar till garnering.
- Hetta upp oljan i en gryta. Fräs i lök och koriander ca 3 minuter. Tillsätt currypasta och ½ dl av kokosmjölken, fräs 1-2 minuter. Späd basen med resten av kokosmjölken. Späd med vattnet till önskad konsistens. Koka upp och sjud basen ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och sesamolja.
- Skär laxen i bitar. Ansa och strimla zucchini.
- Lägg lax och zucchini i soppbasen och koka ca 5 minuter.
- Servera med limeklyftor, jordnötter och jalapeno. Kokta risnudlar toppade med sesamfrö är gott att bjuda till.

Du kanske även gillar
Populära recept