Logga in här

Thaigryta med lax och röd curry

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 74 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 500-600 g laxfilé, utan skinn
  • 1 zucchini, ca 300 g

Grytbas

  • 1 knippa salladslök
  • 1 kruka koriander
  • 3 msk rapsolja
  • 2-3 msk röd currypasta på burk
  • 1 burk kokosmjölk, 400 ml
  • ca 1 dl kokande vatten
  • 1-3 tsk fisksås
  • 1 tsk sesamolja

Till servering

  • 1 lime i klyftor
  • 1 dl rostade, hackade salta jordnötter
  • 1 jalapeño, i tunna skivor
  • 4 port risnudlar
  • sesamfrön, gärna svarta

Så här gör du

  1. Ansa och skiva löken. Hacka koriander, men spara några hela kvistar till garnering.
  2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs i lök och koriander ca 3 minuter. Tillsätt currypasta och ½ dl av kokosmjölken, fräs 1-2 minuter. Späd basen med resten av kokosmjölken. Späd med vattnet till önskad konsistens. Koka upp och sjud basen ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och sesamolja.
  3. Skär laxen i bitar. Ansa och strimla zucchini.
  4. Lägg lax och zucchini i soppbasen och koka ca 5 minuter.
  5. Servera med limeklyftor, jordnötter och jalapeno. Kokta risnudlar toppade med sesamfrö är gott att bjuda till.