Tarteletter med hjortronfyllning och maräng

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
30 stycken
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 125 g smör
- 1 äggula
Fyllning
- 1 gelatinblad
- 250 g hjortron
- 225 g havtorn
- 1 msk pressad citronsaft
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
- 2 äggulor
- 25 g smör
Maräng
- 1/2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 äggvitor
Så här gör du
- Mixa vetemjöl, florsocker, smör i bitar och äggula i en matberedare till en degboll. Kavla ut degen mellan smörpapper till 4 millimeter tjock platta. Ta bort översta smörpapperet och tryck ut 7 centimeter stora rundlar. Tryck dem försiktigt mot botten och kanten i formarna på två tartelettplåtar. Jämna till kanterna. Plasta och ställ kallt, cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda dem cirka 10 minuter. Låt dem svalna. Ta tarteletterna ur formarna och låt kallna.
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten 5 minuter. Koka hjortronen tills de går sönder. Koka havtornen på samma sätt. Purea bären genom en finmaskig sil. Blanda samma hjortron- med havtornspuré och citronsaft i en kastrull. Vispa samman blandningen med majsstärkelse, socker, äggulor och smör. Värm under ständig omrörning tills den tjocknar. Det får inte koka! Krama ur gelatinbladet och smält ner under omrörning. Häll fyllningen i tarteletterna och låt fyllningen stelna i kylen.
- Maräng: Koka en sockerlag av strösocker och vatten tills temperaturen är 121 grader. Vispa äggvitorna skummiga med ballongvispen och häll försiktigt ner sockerlagen i en fin stråle, under kraftig vispning. Vispa tills marängen blir kall, cirka 20 minuter. Fyll marängen i en spritspåse med stjärntyll och spritsa en klick på varje tartelett. Bränn av med en gaslåga.

Du kanske även gillar
Populära recept