Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tarte tatin
 – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner

  • 5-6 äpplen

  • 1 msk färskpressad citronsaft

  • 60 g smör

  • 1 dl socker

  • 2 msk calvados

  • 1 vaniljstång, snittad på längden
  • 250 g färdigkavlad kyld smördeg


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och halvera äpplena horisontellt. Skär även bort en liten bit av toppen/bottnen.

  2. Hetta upp resten av ingredienserna till fyllningen i en stekpanna och lägg i äppel­halvorna. Låt puttra 5 minuter. Häll över i en ugnsfast form eller låt äpplena vara kvar i stekpannan om den tål att ställa in i ugnen. Fördela gärna äpplena så de bildar ett fint mönster.
  3. 
Lägg ut smördegen på ett mjölat bakbord och skär ut en rundel som är cirka 3-4 cm större i diameter än stekpannan/ugnsformen. Lägg sedan smördegslocket över äppelfyllningen och tryck ner kanterna runtom äpplena.

  4. Ställ pannan eller ugnsformen i ugnen och grädda cirka 20-25 minuter, eller tills smör­degen blivit gyllene.

  5. Ta ut tarten och låt svalna. Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv. Vänd sedan upp tarten på ett serveringsfat med äpplena uppåt. Du kan sedan, om du vill, som på bilden låta tarten glida tillbaka ner i stekpannan. Servera med en klick vaniljglass, vaniljsås eller lite vispad grädde.