Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Tarte tatin på päron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

6-8 portioner
  • 250 g färdigkavlad kyld smördeg
  • 4-5 päron
  • Fyllning:
  • 60 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk Grand Marnier
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Skala, kärna ur och halvera päronen.
  2. Hetta upp ingredienserna till fyllningen i en stekpanna, och lägg i päronhalvorna. Låt puttra 5 minuter. Häll över i en ugnsfast rund form, ca 22-24 centimeter i diameter, eller låt päronen vara kvar i stekpannan om den tål att ställa in i ugnen och är lagom stor, 22-24 centimeter i diameter. Lägg frukten med kärnhussidan nedåt.
  3. Lägg ut smördegen på ett mjölat bakbord och skär ut en rundel som är ca 3-4 centimeter större i diameter än stekpannan/ugnsformen. Lägg sedan smördegslocket över päronfyllningen och tryck ner kanterna runtom päronen.
  4. Ställ pannan eller ugnsformen i ugnen och grädda cirka 20-25 minuter eller tills smördegen blivit gyllene.
  5. Ta ut tarten och låt svalna. Lossa försiktigt kanterna med en vass kniv och stjälp sedan tarten upp och ner på ett serveringsfat. Lyft bort stekpannan eller ugnsformen så att päronen och den sirapsaktiga såsen blir synliga.